Yapılan araştırmalara göre burun estetiği ameliyatlarının %5’inde ikinci bir düzeltme ameliyatına -diğer bir adıyla- revizyon burun estetiğine gereksinim duyulmaktadır.
Düzeltmeye yönelik uygulanan her prosedürü revizyon burun estetiği ameliyatı olarak değerlendirmemek gerekir. Revizyon burun estetiği ameliyatları majör ve minör olmak üzere iki başlık altında incelenebilmektedir. Bazı vakalarda sadece küçük dokunuşlar yeterli olmaktadır. Bu tip hastalar için minör revizyon uygulanır. Minör revizyon genellikle sınırlı bir alanda gerçekleştirilen birkaç dakikalık bir törpüleme işlemidir. Bunun yanı sıra küçük bir alanda meydana gelen çökmelerin kıkırdak veya dolgu maddesi ile doldurulması da minör revizyon kategorisi altına girmektedir.
Hastada daha etkili bir yapısal değişikliğe ihtiyaç duyuluyorsa bu durumda majör revizyona baş vurulur ve burnun tekrar açıldığı bir operasyonun uygulanması gerekir. Minör revizyon sadece küçük dokunuşları içerirken, majör revizyon ‘’revizyon burun estetiği’’ tanımını daha çok karşılar.
Hastalar en çok aşağıdaki nedenlerden dolayı revizyon burun estetiğine baş vurmaktadır;
- Burun ucu düşmesi
- Burun kemeri
- İlk ameliyat esnasında kıkırdak yapının normalden fazla çıkartılması sonucu meydana gelen çökmeler
- Burun eğrilikleri
- Burunda yamulma
- Burnun ilk ameliyattan sonra aşırı kalkık görünmesi
- Asimetrik burun ucu
Hastaların revizyon burun estetiğine baş vurmalarındaki bir sebep de beklentilerinin tutmamasıdır. Ancak burun estetiği ameliyatı ile yapılabileceklerin bir sınırı vardır. Gereksiz bir revizyon uygulamasına baş vurulmamalıdır. Hastanın minör ya da majör revizyona gereksinim duyup duymadığının kararı cerrah tarafından verilecek ve planlaması da yine cerrah tarafından yapılacaktır.
Revizyon Burun Estetiği Ne Zaman Yapılmalıdır
Burnun görünümünün yerine oturması için birkaç ay geçmesi beklenmelidir. Burnun tam anlamıyla iyileşip son halini alması için hasta biraz sabırlı davranmalıdır. Bu nedenle revizyon burun ameliyatı ilk ameliyattan hemen sonra uygulanamaz. Majör revizyon için ilk ameliyattan sonra en az bir yıl geçmesi beklenmektedir. Bir yılgeçmesine rağmen burunda hala bir düzelme gözlenemiyorsa artık revizyon burun estetiği düşünülebilir.
Hasta eğer yeterli süre beklemesine rağmen burnundan hala memnun değilse her ne nedenle olursa olsun mutlaka doktoruna baş vurmalıdır. Küçük bir dokunuş bile bazen yeterli gelebilmektedir. Daha büyük yapısal bir problem varsa da revizyon burun ameliyatı ile istenilen sonucu elde etmek mümkündür.
Revizyon Burun Estetiği Nasıl Yapılır
Revizyon burun estetiği ameliyatları ilk ameliyata göre daha zor olmaktadır. Bozulmuş burun anatomisine müdahale etmek, çözüm getirmek ve düzeltmek her zaman için daha komplike bir işlemdir. Burnun kemik ve kıkırdak yapısını net bir şekilde görebilmek ve daha rahat müdahale edebilmek için revizyon burun estetikleri açık rinoplasti ile gerçekleştirilir.
Revizyon burun ameliyatında, burun deliklerinin içinden ya da burun cildi açılarak burun derisi kemik ve kıkırdak dokudan ayrılır. Bundan sonraki aşamalar ise revizyonun planlamasına bağlıdır. Başka bir deyişle kişinin ihtiyacına göredir. Operasyon tamamlandığında cilt tekrar burun üzerine yerleştirilir ve kesiler kapatılır.
Revizyon burun estetiğinden önce ilk ameliyatta elde edilen sonuç iyi bir şekilde analiz edilmelidir. Revizyon ameliyatlarının genelinde, ilk ameliyatta kıkırdak dokusu fazla çıkarıldığı için buruna kıkırdak yerleştirilmesine gereksinim duyulur. Bu kıkırdak ihtiyacının en sık temin edildiği yer ise kulaktır. Yeterli gelmemesi durumunda ise kaburga bölgesinden elde edilen greftler kullanılmaktadır. Hasta işlemin nasıl gerçekleştirileceğinin planı konusunda bilgilendirilir ve hastanın onayı alınır.
Revizyon burun estetiği ameliyatı ortalama 1 – 3,5 saat arası sürmektedir. Çoğunlukla genel anestezi altında uygulanır. Hasta ameliyat esnasında kendinde olmaz. Ancak sadece ufak müdahalelerde bulunulacaksa yani minör revizyona baş vurulacaksa işlem için birkaç dakika yeterli olabilmektedir. Minör revizyonlarda genellikle lokal anestezi tercih edilmektedir.
Revizyon Burun Ameliyatı Sonrası
Burun estetiği ameliyatı gibi revizyon burun estetiğinden sonra da bir iyileşme süreci olmaktadır. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler ilk ameliyatla benzer olmak üzere, başlıcaları aşağıdaki gibidir ;
- Ağrı, şişlik ve morluklar ilk ameliyata göre daha azdır.
- İki üç hafta kadar yorucu aktivite ve egzersizlere ara verilmelidir.
- Ameliyattan bir hafta sonra atel ve dikişler alınır.
- Normal hayata ve işe dönüş süresi ortalama bir haftadır.
- Ameliyattan sonra özellikle ilk 8 hafta güneş ışınına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
- Burnu çarpma gibi darbelerden korumak için çok dikkat edilmelidir.