Burun estetiği, burnu yeniden şekillendirme ameliyatıdır. Böyle bir ameliyat hem burnun yüze uyumlu olacak şekilde şeklini düzeltmeli ve güzelleştirmeli hem de nefes almayı zorlaştıran bir sorun varsa varsa çözmelidir. Ayrıca iyi bir rinoplasti ameliyatının en önemli noktalarından biri nefes alan bir burnun sağlığının bozulmamasıdır.
Burun estetiği operasyonu ile burun küçültülebilir ya da gerekiyorsa büyütülebilir. Burun ucunun şekli, iriliği, genişliği, sırtdaki kemer, üst dudakla ya da alınla oluşturduğu açılar ya da tüm yapıdaki asimetriler düzeltilebilir. Bir bütün olarak burun şekli yüzle uyumlu hale getirilir. Kaza sonucu oluşmuş bir şekil bozukluğu ya da şanssız bir ameliyatın istenmeyen sonucu toparlanabilir.
Sıklıkla genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Burun ameliyatı süresi vakanın zorluk derecesine göre 1- 1,5 saatten 3.5-4 saate kadar uzayabilir, değişkendir. Genellikle hastalar bir gece hastanede yatırılır. Ameliyata açık teknik denen burun ucuna bir kesi yapılıp başlanan ya da kapalı teknik denen burun deliklerinin içinden girilip yapılan iki farklı teknik ile başlanır. Hangi tekniğinin seçileceğine istenen şekil değişikliği, burnun yapısı ve uygulanacak işlemlere göre cerrah karar verir.
Burun estetiğinde öncelikle burun içi ve nefes fonksiyonu düzeltilerek burun iskeletinin desteği hazırlanır. Eğer varsa sinüzit, burun orta bölmesinin düzensizlikleri, burun eti diye bilinen konkaların şişliklerine müdahale edilir. Daha sonra burun sırtındaki kemer ya da çökmeler, burun piramidindeki asimetriler ve diğer bozukluklar, burun ucundaki şekil bozuklukları ve gerekiyorsa burun kanatları düzeltilir. Burnun yüzün diğer kısımları ile uyumu, konturların oluşturduğu açılar ve estetik oranlar ideal değerlere getirilmeye çalışılır. Bu aşamalarda burun önceden ameliyat edilmiş ve şekillendirmede kullanılacak kıkırdak desteği kalmamış ise kulak arkası ya da kaburgalardan kıkırdak desteği alınır
Burun sadece şekli itibariyle yüzümüzün güzelliğini destekleyen bir organ değildir. Nefes yolunun başlangıcını oluşturan gelen havayı süzen, ısıtıp, nemlendiren ve alt solunum yollarını koruyan hayati görevi olan bir organdır. Bu nedenle bir rinoplasti cerrahı burnu ameliyat ederken hem bu hayati fonksiyonları korumalı ve hatta düzeltmeli hem de burnun estetik formunu oluşturmalıdır. Nefes almayan ama küçücük olduğu için güzel olduğu düşünülen bir burun yeniden ameliyat edilip düzeltilene dek ızdırap kaynağı olabilir.
Rinoplasti sonuçları yapılacak değişikliğe göre minlmal ya da ileri seviyede ve çarpıcı olabilir. Bu nedenle ameliyat öncesinde mutlaka doktor ve hastanın detaylı görüşüp olabilecek burun şekline karar vermesi gerekir. Hastamızın gerçekçi beklentileri olmalıdır. Her burun her yüze uymaz. İyi yapılmış bir ameliyat ile abartılı olmayan, yüzle uyumlu, estetik bir görünüm elde edilmelidir. Aşırı bir değişiklik talebiyle burnun nefes fonksiyonu feda edilmemelidir. Hekim hastasına hangi isteklerinin karşılanıp, hangi isteklerinin makul olmayabileceğini anlatmalıdır. Operasyona hasta ve hekim arasında tam bir anlaşmaya varılıp, uygun bir plan yapılıp karşılıklı güven sağlandıktan sonra girilmelidir. Rinoplasti anlık bir ameliyat değildir. Ameliyattan sonra da hasta ve hekim ilişkisi bir yıl kadar burun tam anlamıyla oturana kadar devam etmelidir.
Ameliyata hazırlık aşamasında eğer burunda tıkanıklık ya da sinüzit gibi bir hastalık varsa bir burun filmi (paranasal sinüs tomografisi) çekilebilir. Duruma göre operasyon sırasından burun tıkanıklığı ve varsa sinüzit müdahalesi de yapılır. Ameliyattan 15 gün önce aspirin, E vitamini gibi kan sulandırıcı ilaçları kesmek gerekir. Sigara kanlanmayı bozacağı için ameliyattan bir hafta önce bırakmak gerekir ve ameliyattan sonra da en az 6 ay içilmemelidir.
Operasyon öncesi ve sonrasında kafein ile yağlı baharatlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Postoperatif ödemi arttırırlar. Ameliyat günü hastamızda aktif bir enfeksiyon bulunmamalıdır. Gerekirse ameliyat ertelenebilir. Hastamızın cildinin kalınlığına ve bünyesine göre doktorumuz ödem giderici bir takım uygulamalar anlatabilir. Ameliyattan 8 saat önce gıda ve sıvı alımının tamamen kesilmeli ,hastaneye aç ve susuz gelinmelidir. Hastamız anestezi muayenesi ve diğer hazırlıkların yapılabilmesi için ameliyat saatinden birkaç saat önceden hastaneye çağırılır. Yanına başından burnuna çarpmadan rahat geçirebileceği kıyafetler almalıdır.
Ortalama bir ameliyattan sonra eğer solunum problemi de varsa burun içine silikon ya da eşdeğer tamponlar konur. Dışına da termoplastik bir alçı yerleştirilir ve ihtiyaca göre bandlar ile sabitlenir. Tamponlar 2-4 gün sonra alçı da bir hafta sonra çıkarılır. Seçilen tamponlar kısmen de olsa nefes almayı sağlayan tamponlardır. Ancak tampon çıkarıldıktan sonra da hastamızın tam anlamıyla nefes alması burun içinde oluşabilecek ödemler nedeniyle biraz daha geç bir sürede olacaktır. Gene benzer ödemler yüz ve burun cildinde olabileceği için alçı çıktığında planlanan burun şekli tam anlamıyla belli olmayabilir. Ödem ve morlukların geçmesi için hastadan hastaya değişen bir süreye ihtiyaç duyulur. Yüz ve burunda oluşan şişlikler için doktor hastasına ameliyat öncesi ve sonrasında uygulayacağı önlemleri ve kullanacağı ilaç ve kremleri anlatır. Burun şekli genel olarak ameliyattan sonraki bir iki hafta içinde ortaya çıkar ancak tam anlamıyla oturması için hastamızın bir yıl süreyle takip edilmesi gerekir. Bu süre içinde yapılacak kontrollerde ihtiyaca göre şişliklerin giderilmesi için burun sırtına masaj, krem ya da ilaç uygulamaları yapılır.
Burun Estetiği Öncesi ve Sonrası
Burun estetiği ameliyatı öncesinde planlama aşaması büyük önem taşımaktadır. Ameliyat yaptıracak olan kişi işinin ehli bir doktora başvurmalı ve arzu ettiği burun şeklini her ayrıntısı ile doktoruna anlatmalıdır. Bununla birlikte istediği burun şeklinin bir fotoğrafını da doktoruna göstermesi ameliyat sonrası tatmin seviyesini arttıracak etmenlerden biridir. Burun estetiği ameliyatı burunun fonksiyonel özelliklerini koruyacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Öyle ki hem sağlıklı bir solunum için hem de koku duyusunun nitelikli bir şekilde alınabilmesi için burun organı büyük önem taşmaktadır.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında ise hastanın dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Burun estetiği uygulaması sonrasında hasta buruna yerleştirilen bandaj ya da tampon gibi destekleyicilere müdahale etmemeli ve herhangi bir çarpma, darbe alma gibi travmalardan korunmalıdır. Aynı zamanda çok şiddetli hapşırmamalı ve öksürmemelidir. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken bir başka konu da yüksek yastık kullanılması gerekliliği ve ilk 3 ay boyunca güneş ışınlarına direk maruz kalmaktan kaçınılmasıdır.
Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Burun estetiği sonrasında iyileşme süreci uygulama türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Günümüzde birçok uygulama sonrasında konforlu bir iyileşme süreci yaşanmakta, morluk ve şişlik çok yoğun bir şekilde gözlemlenmemektedir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında ağrı kontrolü de doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçlar yardımı ile gerçekleştirilmektedir.
Ameliyat sonrasında iyileşme süreci burun bakımına, kişinin doku yapısına göre değişmektedir. Ortalama 4 ila 6 ay içerisinde burun şekli tamamen oturmaktadır.
Erkekler için Burun Estetiği
Günümüzde dış güzellik büyük önem taşımaktadır. Üstelik bu durum sadece kadınlar için değil erkekler için de geçerlidir. Erkekler de sıklıkla burun estetiği uygulamalarına başvurmakta ve burun şeklindeki deformasyonların onarılması için estetik cerrahi yöntemleri uygulatmaktadır. Erkekler için burun estetiği ameliyatlarının tecrübeli doktorlar tarafından uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Genellikle burun eğrilikleri ve burun kemerindeki şekil bozukluklarının düzeltilmesi amacı ile gerçekleştirilen ameliyatlarda doğal ve orantılı bir görünüm sağlanması gerekmektedir. Aksi taktirde yüz ve yüzdeki diğer organlar ile orantısız bir burun şekli oluşacak ve ameliyat yaptıran kişiyi bu durum tatmin etmeyecektir.
Kadınlar için Burun Estetiği
Kadınların sıklıkla başvurduğu burun estetiği uygulamaları burun küçültme, burun ucunun kaldırılması, burun deliklerinin daraltlması ve burun kanatlarının küçültülmesi işlemleridir. Bu uygulamalar aynı operasyon sürecinde gerçekleştirilebilmektedir. Yüz bölgesinin odağında bulunması nedeni ile güzelliği etkileyen burun organın şekli insanın çehresini değiştirmektedir. Bu nedenle ameliyat planlamasının çok nitelikli bir şekilde yapılması ve uygulanmasının yanı sıra ameliyat sonrası bakımın da kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.