Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Değerlendirme

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Değerlendirme

Burun estetiği ameliyatı ile kişi memnun olmadığı burun şeklinden kurtularak ; yüz ölçüleri ile orantılı yeni bir burun formuna sahip olabilmektedir. Burun estetiği ameliyatı ile burundaki şekil bozukluklarının giderilmesinin yanı sıra, burun fonksiyonel olarak da iyileştirilebilmektedir. Burun estetiği ameliyatı ile burundaki eğrilikler, kemerli görünüm ve orantısızlıklar giderilebilir. Ayrıca; burun tıkanıklığı ve benzeri nefes alıp verme problemleri de tedavi edilebilir.

Burun estetiği öncesinde kişinin kendine sorması gereken en önemli soru burun estetiğine ihtiyacı olup olmadığıdır. Burnunun şeklinden memnun olmayan ya da nefes problemi yaşayan hastaların burun estetiği ameliyatına ihtiyaçları vardır. Özellikle de bu iki problem kişinin sosyal yaşantısını da etkiliyorsa ; özgüven sorunlarına yol açıyorsa burun estetiği ameliyatı kesinlikle önerilmektedir.

Burun estetiği ameliyatı günümüzde en yaygın uygulanan estetik operasyonlardan biridir. Burun estetiği ameliyatlarından elde edilen başarılı sonuçların, görünümünden memnun olmayan kişileri cesaretlendirmesi ve burun estetiği seçeneğini düşünmeye itmesiyle, burun estetiği ameliyatı neredeyse saç boyatmak kadar sıradan ve rastlanır bir işlem haline gelmiştir. Burun estetiği ameliyatı normalleşen bir süreç haline gelse de ameliyat öncesinde iyi bir planlama sürecine gereksinim duyulmaktadır. Burun estetiğinden elde edilen başarılı sonuçlar başarılı bir planlamanın ve doktorun tecrübesinin bir ürünüdür.

Ameliyat öncesi değerlendirme sürecinde hastanın doktorun tavsiyelerine uyması önerilir. Yani konuyu alanında uzman kişiye bırakmak gerekir. Tecrübeli bir doktor burun estetiği ameliyatını kusursuz bir şekilde zaten planlayacaktır. Bu süreçte hastanın üzerine düşen asıl görev doktor seçiminde dikkatli davranmaktır.

Güzel olduğu düşünülen her burun şekli, herkeste aynı durmamakta ve herkese yakışmamaktır. Bu nedenle kişinin beğendiği bir ünlünün ya da başka birinin burnunun aynısını istemesi iyi sonuçlar doğurmayabilir. Burun estetiği ameliyatı öncesinde cerrahın yapacağı değerlendirmede kişinin yüz ölçüleriyle uyumlu yeni bir burun görünümü planlanır. Yani burun estetiği ameliyatını planlama süreci kişiye özel yapılır. Burun, yüz ile orantılı olacak şekilde planlanmalı ; ne çok büyük ne de çok küçük olmalıdır.

Burun Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Burun estetiği ameliyatından 2 hafta kadar önce sigaraya ve alkole ara verilmelidir.
  • Aspirin gibi kanı sulandırıcı ilaçlar ameliyattan önce kullanılmamalıdır.
  • Burun ameliyatına gelirken gömlek gibi önden düğmeli ya da fermuarlı giysiler tercih edilmelidir.
  • Nezle ve grip olunması durumunda kişi doktoruna durumu bildirilmelidir.
  • Ameliyatın bir kaç gün öncesinden başlayarak burnu güneş ışınlarından korumaya özen gösterilmelidir. Özellikle de yaz aylarında ameliyat olacak kişiler bu konuda daha dikkatli olmalı ; yüksek faktörlü güneş koruyucuları ve şapka kullanmalıdırlar.
  • Ameliyat günü bir şeyler yiyip, içilmemelidir. Yüzün anti-bakteriyel bir sabunla temizlenmesi önerilir. Ameliyat günü kesinlikle makyaj yapılmamalıdır.
  • Regl burun estetiği ameliyatı olmayı engellememektedir. Olumlu ya da olumsuz hiçbir etkisi yoktur. Kişi kendini rahat hissettiği sürece reglken de burun estetiği ameliyatı olabilir.

Burun Ameliyatı Sonrası

Kişi, istediği görünüme ameliyattan hemen sonraki gün kavuşacağını düşünmemelidir. İlk hafta burnun içinde silikon tampon ve dışında termoplastik atel olacaktır. Bunun yanı sıra ilk hafta burunda morluk ve şişliklerin de olması normaldir. Morluklar ikinci haftadan itibaren geçer ancak burnun tamamen iyileşerek son halini alması en az bir yılı bulan bir süreçtir. Burun ameliyatından sonra iyileşme, estetik operasyonun tamamlayıcı sürecidir. İyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması, estetik operasyonun da başarıyla sonlanması anlamına gelmektedir.

Burun estetiği ameliyatı sonrası değerlendirmede kişinin beklentileri de önemli rol oynamaktadır. Başka birinin burnunun kopyasını isteyen biri muhtemelen ameliyat sonrasında da hayal kırıklığına uğrayacaktır. Kişi, kendi yüzü ile en orantılı ve uyumlu olan sonucu beklemelidir. Asıl başarı burada yatmaktadır.

Burun Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Burun ameliyatından sonraki ilk hafta hasta yatış pozisyonuna dikkat etmelidir. Hasta, başını mümkün olduğunda dik bir pozisyonda tutarak yatmalıdır. Bunun için çift ve yüksek yastıklar kullanılabilir.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Kişi beslenmesine dikkat etmelidir.
  • Burun ameliyatından sonra iyileşme sürecini hızlandırmak için kişi uyku ve yaşam düzenine dikkat etmelidir.
  • Dişler fırçalanırken sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Dişleri sert bir şekilde fırçalamak burun tabanına zarar verebilir.
  • Ameliyattan sonraki ilk 3 ay gözlük gibi aksesuarlar kullanılmamalıdır. Burun kemiğine binecek en ufak bir yük şekil bozukluklarına yol açabilir.
  • Burun ameliyattan sonra olası darbelere karşı her zamankinden daha çok korunmalıdır. Özellikle topla gerçekleştirilen spor faaliyetlerinden ve onların oynandığı ortamlardan bir süre uzak durulmalıdır. Buruna gelecek bir top darbesi iyileşme sürecini sıkıntıya sokacaktır.
  • Alkol ve sigara iyileşme sürecini yavaşlatır ve olumsuz etkiler. Bu nedenle alkol ve sigara kullanımına 3 – 4 hafta kadar ara verilmelidir.
  • Yüz kaslarını aşırı hareket ettirecek mimiklerden bir süre kaçınılmalıdır ; yüz kaslarını zorlamak burun yapısında bozulmaya yol açabilir.
  • Bir süre giyinirken buruna temas edecek dar giysilerden kaçınılmalıdır. Önden düğmeli kıyafetler tercih edilmelidir.