Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilen ve ortalama 1 – 2 saat süren bir estetik operasyondur. Deneyimli ve yetenekli cerrahlar tarafından, donanımlı ve steril hastane veya klinik ortamında gerçekleştirilmelidir. İyi bir planlama sürecinin ardından uygulanan burun estetiği (rinoplasti) günümüzde oldukça sık baş vurulan ve güven duyulan bir prosedürdür. Rinoplastinin bu kadar çok tercih edilmesinin altında yatan en önemli nedenlerden biri konforlu ve rahat bir ameliyat ve iyileşme süreci imkanı sunmasıdır. Elde edilen başarılı sonuçların ardından her geçen gün daha fazla kişi burun estetiği ameliyatı olmak için cesaretlenmektedir.
Başarılı bir burun ameliyatı kadar, sağlıklı bir ameliyat sonrası iyileşme dönemi geçirmek de oldukça önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk hafta burun deliklerinden açık kırmızı renk sıvılar gelmesi normal karşılanmakta ve beklenen bir durum olmaktadır. Aynı şekilde ameliyattan sonraki ilk bir hafta yüzde ; özellikle de göz çevresi etrafında morluklar ve şişliklerin oluşması beklenen bir durumdur.
Burun ameliyatı sonrasında yaşanan diğer komplikasyonlar ise şu şekildedir;
- Burun ilk bir kaç ay eskisi kadar hassas koku almamaktadır.
- Burnun uç bölgesinde hissizlik oluşmaktadır.
- Burun deliklerinde asimetri meydana gelebilmektedir.
- Zaman içinde geçecek olan tıkanıklık ve nefes problemleri yaşanabilmektedir.
- İyileşme sürecinde burun bölgesinde sivilcelenme sorunu yaşanabilmektedir.
- Belli bölgelerde deri fazlalığı görülmesi halinde doktora başvurmak gerekmektedir.
Ameliyattan sonraki süreçte birçok kişi kulaktan dolma bilgilerle önerilerde bulunacaktır. Ancak; hasta bunların hepsini kulak ardı etmeli ve doktorunun tavsiyelerinden dışarı çıkmamalıdır.
Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyattan sonraki ilk 3 gece başı dik bir pozisyonda tutarak uyumak iyileşme sürecinin en önemli unsurlarındandır. Hastaların gün içinde özellikle yatarak ve oturarak istirahat etmeleri; kendilerini yoracak egzersiz ve hareketlerden kaçınmaları önerilir. Kendini iyi hisseden hastaların dışarı çıkmasında da bir engel bulunmamaktadır.
Burun estetiği ameliyatından 48 saat sonra normal hayata dönüşün ilk sinyalleri olarak hastanın ılık bir duş almasına izin verilmektedir. Ameliyattan sonra takılan atel burunu rahatlatmakta ve ameliyattan sonraki sürecin konforlu geçmesini sağlamaktadır. Atelin su ile temas etmesi de herhangi bir soruna neden olmamaktadır.
İlk bir kaç gün hapşırırken dikkatli olmak gerekir. Hastanın hapşırırken başını hafifçe öne eğerek ağzından hapşırmayı denemesi yeterli gelecektir.
Hastanın burnuna dokunmaktan çekinmesini gerektirecek bir durum yoktur. Hatta iyileşme sürecinde sivilcelenme sorunu yaşayan hastalar ph seviyesi yüksek sabunlar ile burun bölgelerini temizleyerek bu sorunu ortadan kaldırabilirler.
Yüzdeki şişlik ve morluklarının kaybolması 1 – 2 hafta sürecektir. Ancak; burnun son ve istenen halini alması 6 aylık bir süreçtir. Hasta iyileşme sürecinde beklemekten başka hiçbir sorun ve rahatsızlıkla karşılaşmamaktadır.
Sorunsuz bir iyileşme süreci geçirmek ve burun estetiği ameliyatı sürecini kusursuz bir şekilde tamamlamak için ameliyattan sonra dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken bir takım noktalar bulunmaktadır.
Burun estetiği ameliyatından sonra yapılmaması gerekenler şu şekildedir;
- Yüze buz uygulaması ancak doktor tavsiyesi altında yapılmalıdır. Buz kompresi size doktorunuzun önerdiği şekilde uygulamalısınız.
- Burnu temizlemek için deniz / okyanus suyu içeren özel sıvılar kullanılmalıdır. Burun kesinlikle sümkürerek temizlenmemelidir.
- Ameliyattan sonra bir süre deniz, havuz, hamam, solaryum ve sauna gibi yerlere gidilmemelidir. Buralarda burnun darbe alma ve iltihap kapma riski vardır.
- Burun ameliyatından sonra 3 ay cilt bakımı yaptırılmamalıdır.
- Futbol, voleybol, basketbol gibi top ile oynanan spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır.
- Burun olası darbelere karşı her zamankinden daha fazla korunmalıdır.
- Çocuklarla oyun oynarken dikkatli olunmalıdır.
- İlk 3 ay burun kemiği üzerine yük bindirmemek için ; güneş gözlüğü dahil olmak üzere gözlük vb. aksesuarlar takılmamalıdır.
- Özellikle yaz aylarında ameliyat olan kişiler güneş ışınlarından kaçınmalıdır. Güneşe çıkmadan önce yüksek faktörlü güneş koruyucu sürülmeli ve şapka takılmalıdır.
- Yüz kaslarını aşırı çalıştıracak yüz mimiklerinden kaçınılmalıdır. Bu tip hareketler burun çevresini zorlamakta ve kişiye rahatsızlık vermektedir.
- Zor çiğnenen yiyecekler yüz kaslarını zorlayacağı için bir süre tüketilmemelidir.
- Dişler fırçalanırken sert hareketler burun tabanında baskıya yol açmaktadır. Bu nedenle dişleri fırçalarken zor kullanılmamalı, yumuşak hareketler tercih edilmelidir.
- Merdiven inip çıkarken hızlı hareketlerden kaçınılmalı ve mutlaka rahat ve güvenli spor ayakkabılar tercih edilmelidir.