Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin 15 Doğal Öneri
Boğaz ağrısı çok rahatsızlık veren bir durum olabilir. Başlıca semptomu,yutkunduğunuzda artan , ağrısı ve tahriştir. Boğaz ağrısı, vücudunuzun viral veya bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Doğal bağışıklık tepkiniz boğazdaki mukus zarlarının iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur. Bilimsel kanıtlarla desteklenmiş bazı preparatlar da dahil olmak üzere rahatlama sağlayabilecek çeşitli doğal ilaçlar vardır. Medical News Today dergisinin yazısını sizler için Türkçeye uyarladık.
İşte 15 doğal boğaz ağrısı tedavisi.
1. Hatmi Çiçeği Kökü
Hatmi bitkisi, boğaz ağrısını tedavi etmekyüzyıllardır için kullanılmaktadır. Kökü, müsilaj olarak bilinen, yutduğunuzda boğazı kaplayıp yağlandıran jelatin benzeri bir madde içerir. Ağrılı bir boğazı rahatlatmak için soğuk bir hatmi çiçeği kökü karışımı için bir öneri:
Hatmi çiçeği kökü karışımı
Malzemeler: Soğuk su ve 28 gram kuru hatmi kökü.
Soğuk su ile 1 litrelik kavanoz doldurun. Hatmi çiçeği kökünü temiz bir bez içine koyun ve paket yapıp ağzını bağlayın. Paketi suya tamamen batırıncaya kadar kavanoza daldırın. Paketin bağlı ucunu kavanozun kapağının kenarına sıkıştırın ve kapağı kapatın. Hazırladığınız karışımı en az sekiz saat dinlendirin . Kavanozun içinden hatmi kökü paketini çıkarın ve içeceğiniz miktarı bir bardağa boşaltın. Arzu ederseniz, tatlandırıcıyı ekleyin. Karışım yakınmalarınızı azaltacak, gün boyunca yudumlayabilirsiniz. Hatmi kökü, eski çağlardan beri boğaz ağrısı tedavisinde kullanılmaktadır. Bu kök boğazını kaplayan ve yatıştıran jelatinimsi bir madde içerir.
2. Adaçayı Ve Ekinezya
Adaçayı, Akdeniz kökenli ve şimdi dünya çapında yetiştirilmektedir. Birçok inflamatuar durumu tedavi etmek için kullanılmıştır ve bilimsel çalışmalar, boğaz ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabileceğini kanıtlamıştır. Bir çalışmada, adaçayı spreyinin boğaz ağrısını azaltmada aslında klorheksidin lidokain spreyinden biraz daha etkili olduğu bulunmuşturÜstelik olumsuz yan etkiler de görülmemiştir. Ekinezya , geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan başka bir bitkidir. Antibakteriyel etkisi ve inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.
Evde adaçayı ve ekinezya boğaz sprey yapmak için bu tarifi deneyebilirsiniz :
Malzemeler:
1 çay kaşığı adaçayı.
1 tatlı kaşığı ekinezya.
1/2 su bardağı su.
Önce suyu kaynatın. Adaçayı ve ekinezayı küçük bir kaba yerleştirin ve sonra kaynar su ile doldurun.30 dakika demlenmesi için bekletin. Karışımı süzgeçten geçirin . Küçük sprey şişesine yerleştirin ve her iki saatte bir veya gerektiğinde boğazına püskürtün.
Sonuç : Adaçayı ve ekinezya karışımı sprey etkili bir şekilde hafifletebilir.
3. Elma Sirkesi
Elma sirkesi yüzyıllardır sağlık için kullanılır. Aktif maddesi olan asetik asit bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.Tıbbın babası olarak bilinen eski Yunan hekim Hipokrat, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip belirtilerini tedavi etmek için oksimel olarak bilinen elma sirkesi ve bal kombinasyonu bile önermişti. Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
4. Tuzlu Su Gargarası
Boğaz ağrısından kurtulmak için tuzlu su ile boğmak iyi bilinen doğal bir çare.Tuzlu su boğazdaki ödemi azaltır. Boğazdaki hastalık yapan bakterileri öldürmekte etkilidir.
1 fincan ılık suya 1 çay kaşığı tuz dökün ve karıştırın. Bu karışımı ile saatte bir, 30 saniyeliğine gargara yapın. Saatte bir sıcak tuzlu su ile gargara ödemi azaltmaya yardımcı olur ve boğaz rahatsızlığını hafifletebilir.
5. Bal
Bal, boğaz ağrısını kesmek için diğer doğal maddelerle birlikte kullanılan lezzetli gıdadır. Enfeksiyonla mücadeleye ve acıyı hafifletmeye yardımcı olmanın yanı sıra bal inkar edilemez bir şekilde ilaçların tadını daha iyi hale getirebilir. Bal özellikle sıcak su ve elma sirkesi veya otlar ile kombine edildiğinde etkili olabilir.
Bununla birlikte, bir yaşın altındaki çocuklara verilmez, çünkü bazen balda bulunan botulinum sporları küçük çocuklarda enfeksiyon yapabilir . Ayrıca, şekerden kaçınan ya da düşük karbonhidratlı bir diyet izleyen insanlar, balda şeker olduğundan ve karbonhidrat içerdiğinden tercih etmeyebilir.
Bal, boğaz ağrısının giderilmesinde, özellikle sirke veya otlarla sıcak suda karıştırıldığında yardımcı olabilir.
6. Meyan Kökü
Meyan kökü, Avrupa'ya ve Güney Asya'ya özgü bitkilerdir. Geleneksel tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Meyan kökü, boğaz ağrısı azaltmaya yardımcı özelliklere sahiptir. Boğaz ve gırtlak çevresindeki büyük ameliyatlardan sonra meyan kökü kullanıldığında ağrının % 50 azaldığı görülmüştür. Ayrıca meyan kökünü su gibi içecek veya gargara yapmak için kendiniz de yapabilirsiniz. Meyan kökünü sıcak suda beş dakika bekletin, sonra süzdürüp için. Meyan kökü gargara ya da çay gibi tüketildiğinde boğaza boğazını yumuşatmaya yardımcı olabilir.
7. Limon Suyu
Limon suyu soğuk algınlığı veya grip sırasında ortaya çıkan boğaz ağrısını da azaltabilen ferahlatıcı bir içecektir. Limon, C vitamini ve antioksidanlar içerir . Ayrıca tükrük miktarını da arttırır ve mukozanın nemli kalmasına yardımcı olur. Limon suyunu ılık su ve biraz da bal veya tuzlu su ile karıştırmak faydalarını üst düzeye çıkarmanın iyi bir yoludur. Limon suyu, boğaz ağrısı ve iyileşmeye yardımcı olan C vitamini ve bileşikleri içerir.
8. Zencefilli Çay
Zencefil , antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkilere sahip, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olan bir baharattır. Bir çalışmada, zencefil ekstraktı, bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlu insanlardan boğaz sürüntülerine uygulandığında, hastalıktan sorumlu bakterilerin bir kısmının yokedilmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.
Malzemeler:
Zencefil kökü.
1 litre su.
1 çorba kaşığı (15 ml) bal veya tercih edilen tatlandırıcı.
Limon suyu
Yöntem: Zencefil kökünü soyun ve rendeleyin küçük bir kaba koyun. Büyük bir tencerede su kaynatın. Altını kapattıktan sonra 1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefiyi koyun ve kapağını kapatın. 10 dakika kadar bekletin. Tatlandırıcı ve limon suyu ilave edin, sonra karıştırarak karıştırın. Bu çay, gerektiğinde tekrar ısıtılır veya soğuk servis edilebilir.
Sonuç : Zencefilli köklü çay, enfeksiyonla mücadelede yardımcı olabilir, iltihaplanmayı azaltabilir ve boğaz ağrısı boğazını hafifletebilir.
9. Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı sağlık açısından çeşitli faydaları olan bir gıdadır. Yapılan çalışmalar, enfeksiyonla mücadeleye, iltihabı azaltmaya ve ağrıdan kurtarmaya yardımcı olabileceğini önermektedir. Hindistan cevizi yağı da boğazdaki mukoza zarlarının yağlanmasına yardımcı olduğu için çok rahatlatıcıdır.
Bir kaç şekilde kullanabilirsiniz: 1) Sıcak çay veya sıcak kakaoya bir kaşık ekleyin.
2) Çorbaya bir kaşık ekleyin.
3) Basitçe ağzınıza bir kaşık koyun ve boğazınızı eritmesine izin verin.
Yüksek dozlarda laksatif bir etki yaratabileceği için, hindistancevizi yağını günde yaklaşık 2 çorba kaşığı (30 ml) ile sınırlamak en iyisidir. Hiçbir zaman hindistan cevizi yağı kullanmadıysanız, potansiyel yan etkileri en aza indirgemek için bir seferde 1 çay kaşığı (5 ml) ayırmaya başlayın. Sonuç : Hindistan cevizi yağı boğazda yatıştırıcıdır, anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilir. Yalnız veya sıcak içecekler için günde 2 çorba kaşığı (30 ml) kadar alınız.
10. Tarçın
Tarçın , antioksidanları yüksek ve antibakteriyel faydalar sağlayan hoş kokulu ve lezzetli bir baharattır. Soğuk algınlığı ve grip için geleneksel bir yöntemdir. Tarçınlı çay, bitkisel ve normal çeşitlerin çoğundaki bakkalardan satın alınabilir. Ayrıca bitkisel veya siyah çaya tarçın ekleyebilirsiniz. Bir diğer lezzetli seçenek, tarçın badem sütünü yapmaktır, bu süt özellikle boğazınızda rahatlatıcı olabilir.
Tarçın badem sütü
Malzemeler:
1 bardak badem sütü.
1/2 çay kaşığı (2.5 ml) öğütülmüş tarçın.
1/8 çay kaşığı (0.6 ml) kabartma tozu.
1 çorba kaşığı (15 ml) bal veya tercih edilen tatlandırıcı.
Yöntem: Tarçın ve kabartma tozu tencereye yerleştirilir ve birlikte karıştırılır. Badem sütü ekleyin ve tekrar iyice karıştırın. Karışımı ısıtın. Tatlandırıcıyı ekleyin.
Sonuç : Tarçın, soğuk algınlığı veya gripten dolayı boğaz ağrısı ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Boğaz rahatsızlığına yardımcı olması için çay olarak hazırlanabilir veya diğer sıcak içeceklere eklenebilir.
11. Bol Miktarda Sıvı
Boğaz ağrısı olduğunda, yapmayı düşündüğün son şey bir şeyler içmektir. Bununla birlikte, boğazınızın müköz membranlarının sulanması önemlidir, böylece iyileşebilirler. Yutma rahatsızlık verebilir, bol miktarda su veya diğer sıvıları içmek nihayetinde boğazınızı daha iyi hissedecektir. En rahat hisseden her sıcaklıkta çay, bitkisel içecekler, su veya diğer içecekleri için.
Sonuç : Yeterli sıvının tüketilmesi, iyi su altında kalmanızı ve boğazınızın nemli kalmasını sağlar, böylece iyileşebilir.
12. Tavuk Çorbası
Tavuk çorbası, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı bilnen anne usulü tedavisidir. Aynı zamanda hasta olduğunuzda daha fazla sıvı almanızı sağlar. İçinde sarımsak kullanmak isteyebilirsiniz çünkü sarımsak, hasta olduğunuz zaman da faydalanabilecek biyoaktif bileşikler içerir . Konserve tavuk çorbası vaktinden önce satın alınabilir ve gerektiğinde saklanabilir. Ayrıca lezzetli ev yapımı tavuk çorbası hazırlayabilirsiniz .
Sonuç : Tavuk çorbası, boğaz ağrısı yapmaya yardımcı olabilecek bir rahatlık ürünüdür. Buna sarımsak eklenmesi ek fayda sağlayabilir.
13. Nane Çayı
Nane çayı
Nane çayı, anti-enflamatuar bileşikler içerir ve boğaza son derece rahatlatıcıdır.
Piyasada birçok naneli nane bitki çayları var.
Ayrıca, taze nane yaprakları kaynar suyun içinde üç ila beş dakika kadar batırarak, sonra da yaprakları sıkarak kendi yapabilirsin.
Nane çayı kafeinsizdir ve doğal olarak tatlı tadında ek bir tatlandırıcı gerekmez.
Sonuç : Nane çayı, iltihaplanmayı ve boğaz rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olan lezzetli, ferahlatıcı bir içecektir.
14.Papatya Çayı
Papatya, Ortaçağ'dan bu yana tıbbi amaçlı kullanılır.
Çay biçiminde en çok aşina olabilirsiniz. Papatya çayın, iyileşme için önemli olan dinlendirici bir uykuyu teşvik ettiğine inanılıyor. Araştırmalar, papatyanın enfeksiyonla mücadelede ve ağrıyı azaltmada yardımcı olabileceğini bulmuştur . Papatya çayı, heryerde yaygın olarak satılır. Hoş, hafif bir aroma ve lezzete sahiptir. Diğer bitkisel çaylar gibi, papatya da kafein içermez.
Sonuç : Papatya çayı, onarıcı uykuyu teşvik eder, enfeksiyonla mücadelede yardımcı olur ve boğaz ağrısı boğazını inceler.
15. Bitkisel Boğaz Pastilleri
Çaylar, infüzyonlar ve diğer içecekler yatıştırıcıdır ve hidrasyon sağlar, ancak bazen boğaz pastiline girmek de rahatlatıcı olabilir. Satın alınabilecek bitki boğaz pastilleri var. Ayrıca , bu makalede listelenen bazı otlar ile ev yapımı boğaz pastilleri yapabilirsiniz .
Pastil hazırlarken kullanmak isteyebileceğiniz bir başka bitki ise, kaynamış karaağaçtır, bu marmelat, batak asması köküne benzer şekilde, boğazı kaplar ve yatıştırır.
Bu yöntemler yetersiz kalırsa bir doktora ulaşmanın vakti geldi demektir. Bu yöntemler haricinde kendi başınıza antibiotik ya da yan etkisini bilmediğiniz ilaçları kullanmayın,uzmana danışın. Şiddetli ya da kalıcı ağrı, bakteriyel boğaz ve bademcik iltihabını ya da tıbbi tedaviyi gerektiren ciddi bir enfeksiyonunu düşündürür.